N-VA in spagaat over Fatih-moskee Beringen

Op 18 mei 2017

De provincieraad heeft zich gisteren niet uitgesproken over het door minister Liesbeth Homans (N-VA) gevraagde advies om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen op te heffen. “Onze rol is beperkt tot het administratief-financiële”, zegt gedeputeerde Vandenhove (sp.a). Vlaams Belang amendeerde om te adviseren de erkenning toch in te trekken. De provinciale N-VA-fractie stond in spagaat en onthield zich twee keer.

In april vroeg minister Homans advies aan de provincie en aan Beringen om de erkenning van de Fatih-moskee in te trekken. Een heikel punt, dat tot krakeel op regeringsniveau leidde tussen vooral CD&V en N-VA. De provincie speelde de formalistische kaart: “Wij zijn niet bevoegd voor het inhoudelijke en kunnen alleen adviseren over het administratief-financiële.”

Koren op de molen voor Vlaams Belang: “Als jullie dat grondig zouden controleren, dan moeten jullie vaststellen dat die dossiers uitblinken in onregelmatigheden en ontbrekende stukken. Dat hebben we hier nog al gezegd. Toen had u ook geen antwoord. Wij stellen een amendement voor: we kunnen onze verantwoordelijkheid als provincie wel degelijk nemen door de minister te adviseren om de erkenning op te heffen.”

 

Time-out
 

N-VA vroeg een time-out om daarover een standpunt in te nemen. Dat hield gedeputeerde Vandenhove niet tegen om intussen Vlaams Belang van repliek te dienen. “Als er gerechtvaardigde twijfels zouden zijn over die controle, wat ik betwijfel want ik heb alle vertrouwen in mijn ambtenaren, dan kan de minister dat via de geëigende kanalen doen. En dat is niet de provincieraad.”

De N-VA-fractie kwam na 5 minuten overleg ook met een standpunt naar buiten. Fractieleider Hendrik Verbrugge: “Wij distantiëren ons van desinformatie. We wensen geen bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Het is aan de Staatsveiligheid en de politie om dat in te schatten. Wij beschikken niet over die informatie, ook al is die deels gelekt. We zullen ons over dat amendement onthouden. Laat het Vlaams Parlement en minister Homans hun werk doen. Maar we zijn ook niet akkoord met de meerderheid om ons niet uit te spreken. Het financieel-administratieve luik kan veel en veel beter in de erkenningsprocedure. Daarom zeggen we niet neen en niet ja op het voorstel om ons als raad niet uit te spreken.”
 

Website
 

Gedeputeerde Vandenhove pleitte daarna plots om zowel voor islam als voor orthodoxie een website te ontwikkelen waardoor het makkelijker wordt het erkenningsdossier administratief in orde te krijgen. “Kerkfabrieken hadden het daar vroeger ook moeilijk mee. Nu hebben zij een digitaal instrument waarmee dat betrekkelijk eenvoudig gaat. Ik zal er bij de minister voor pleiten om ook zoiets te ontwikkelen voor de moslim- en orthodoxe gemeenschap. Als men daar niet op in zou gaan, dan stel ik voor dat de provincie zoiets laat maken.”

 

Jan BEX ■ Het Belang van Limburg 18/05/2017

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is