Werken noordelijke omleiding Tongeren zijn voor 2018

Op 21 september 2017

Tijdens een woelige provincieraad raakten gisteravond twee belangrijke dossiers zonder veel debat in een stroomversnelling. Het RUP-ontwerp van de Tongerse noordoostelijke omleidingsweg tussen Baversstraat en Maastrichtersteenweg is goedgekeurd. Net zoals het ontwerp voor het ruimtelijk uitvoeringsplan voor Hengelhoef.


Tongeren en zijn mobiliteit, een oud zeer. Toch zolang het doorgaande verkeer moet passeren langs die flessenhals aan het station en de Wallen. Twee omleidingswegen moeten soelaas brengen: de noordoostelijke en de zuidoostelijke, allebei intussen gewestelijk. De noordoostelijke omleidingsweg is weer een stap dichterbij. Daardoor zal het makkelijker rijden zijn van de Bilzer- tot de Maastrichtersteenweg. Of omgekeerd. Uiteraard zonder Wallen of station te moeten passeren.

 

Ziekenhuis

Van de zuidelijke helft van die omleiding, die tussen de Baversstraat en de Maastrichtersteenweg, heeft de provincieraad gisteren het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd. Dat deel zal ook het Vesaliusziekenhuis beter ontsluiten. “Dit is een ontwerp, nog niet het definitieve ruimtelijke uitvoeringsplan”, licht gedeputeerde Inge Moors (CD&V) toe. “Dat betekent dat er tussen 16 oktober en 14 december een openbaar onderzoek volgt, waarbij iedereen opmerkingen kan formuleren. Binnen dat onderzoek komt er in november ook nog een infomoment voor de inwoners van Tongeren.”

De verwachting is dat het PRUP goedgekeurd raakt in het voorjaar van 2018. Het noordelijke deel, dat tussen de Bilzersteenweg ende Baversstraat, was ruimtelijk wel al in orde. Alleen was er een probleem met een fietsdoorsteek, waardoor Wegen en Verkeer een nieuwe bouwaanvraag moest indienen. De stad Tongeren hoopt dat aan het noordelijke deel de werken kunnen beginnen in de lente van 2018.

 

Hengelhoef

En dan is er Hengelhoef, dat vergane kroonjuweel van toeristisch Limburg. Op 4 mei publiceerde deze krant al naar aanleiding van het plan-MER voor Hengelhoef dat twee toeristische ondernemers, Groep Oostappen en Twin Properties, willen investeren. De Groep Oostappen wil de huidige 740 plaatsen op het kampeerterrein van Hengelhoef met maximaal 886 bijkomende plaatsen voor chalets of stacaravans uitbreiden. Twin Properties wil dan weer de bestaande 143 bungalows en 92 vakantieappartementen uitbreiden met 800 appartementen, een hotel met honderd kamers en een parking voor 650 wagens. Inge Moors: “Het openbaar onderzoek loopt nu van 20 oktober tot 20 december. Er komt ook een infomoment op vrijdag 27 oktober van 16 tot 20 uur in Perron Oost in Houthalen-Oost. Het komt er vooral op neer dat Hengelhoef nieuwe zuurstof krijgt. Nu is dat 255 hectare recreatie en 40 hectare natuur. In het ontwerp is die verhouding precies andersom: 82 hectare is voorzien voor recreatie, 200 hectare wordt natuur.” De provincie hoopt het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief te laten goedkeuren door de provincieraad in het voorjaar van 2018.

 

Fel debat

Een agendapunt van dertien in een dozijn werd uiteindelijk een fel debat tussen oppositie en meerderheid. De vraag was om het subsidiereglement voor eco-efficiënte bedrijventerreinen op te heffen wegens te weinig aanvragen. Op de begroting goed voor 100.000 euro per jaar. Logische vraag van Walter Bollen ( N-VA ): "Kunnen we dit punt niet amenderen door te stemmen dat die 200.000 euro bestemd blijft voor ecologische maatregelen?" Simpel voorstel, moeilijke antwoorden. Naast formele bezwaren had gedeputeerde Gerets hierover afspraken met de POM, die dit beleid toegewezen krijft. "Maar ik kan geen voorafname doen op dit punt." De meerderheid zocht uitgebreid naar vergezochte argumenten om het punt vooral niet te moeten goedkeuren. De sp.a vroeg zelfs een schorsing om te overleggen. Eindresultaat: 36 neens (meerderheid), 14 ja's (N-VA) en 7 onthoudingen.

Jan BEX ■ Het Belang van Limburg - 21/09/2017

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is