"Opbod is tegen algemeen belang”

Op 20 oktober 2016

HASSELT N-VA vroeg woensdagavond aan de provincieraad om de verkoop van het Hasseltse begijnhof stop te zetten. Dat werd meerderheid tegen minderheid weggestemd. In een vinnig debat vooraf stelde fractieleider Verbrugge (N-VA) dat de verkoopprocedure kan en mag stopgezet worden als de publieke sector op voorhand niet bevraagd werd. Na aandringen antwoordde gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld) dat de “hele stad Hasselt”, perfect op de hoogte was van zijn plan om het begijnhof te verkopen.

 

Bert Lambrechts, provincieraadslid voor N-VA, gaf de aftrap: “Iedereen voelt dat dit verhaal fel leeft in de publieke opinie. Dankzij de pers weten we nu dat nu ook UHasselt geïnteresseerd is. Ons voorstel: zet die verkoop stop en schenk voor een symbolische euro aan de stad.” 

“Stopzetten akkoord. Maar schenken?”, vroeg Rik Beckers (VB) zich af. Maurice Webers (sp.a) haakte in: “Beringen heeft indertijd het Casino van de provincie gekocht. Als N-VA akkoord gaat om dat geld terug te geven, kunnen we praten.” 

“Trek dit voorstel niet in het belachelijke”, kletste Hendrik Verbrugge, fractieleider N-VA, terug. “De vraag is hier of op voorhand de formule van publieke toekenning honderd procent onderzocht is. Indien niet, stop dan. Dan kan u de publieke sector raadplegen. Wij hadden vernomen dat Hasselt om financiële redenen niet geïnteresseerd is. Daarom stelden wij initieel een schenking voor. Omdat we toen nog niet wisten dat UHasselt geïnteresseerd was. Intussen heb ik geïnformeerd of de universiteit daarvoor LSM-middelen wil vragen. Neen, was het antwoord.” 

 

“Geen spitsvondigheden”

 

Gedeputeerde Philtjens: “Een schenking is iets anders dan een verkoop. Een provincie moet zich houden aan juridische procedures. Als we het begijnhof willen vervreemden, dan is marktbevraging een correcte procedure. Zowel de private als publieke sector kan dan voorstellen doen. En verder is er inderdaad nog het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Schenken zou niet correct zijn voor anderen.” 

“Maar de overheid mag onder de schatting verkopen als dat in het algemeen belang is”, zei Bert Lambrechts. Philtjens: “U noch uw fractie was er anders in de commissie bij toen experts de procedure wilden toelichten.” 

“Geen spitsvondigheden graag”, hield Verbrugge het kort. “Juridisch is er geen enkel probleem om de procedure stop te zetten. Geïnteresseerden hebben geen juridisch verweer. Terwijl een opbod in het nadeel is van het algemeen belang. Toch als we het begijnhof zo graag publiek willen houden. Is de stad Hasselt door u op voorhand bevraagd? Ja of neen? Indien wel, dan moet de Hasseltse gemeenteraad dat uitklaren. Indien niet, stop de procedure dan.” 

Igor Philtjens: “”De hele stad Hasselt was op de hoogte van het plan. Toen we samenzaten over de ruwbouw van de nieuwe vleugel van Z33 is dat o.m. besproken. Ook de voormalige burgemeester heeft het hele verhaal meegekregen.” 

En dan, de stemming. De meerderheid stemde het voorstel weg. Zonder enige dissidentie. 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is