"We zijn niet overbodig"

Op 19 februari 2014

HASSELT - "Er was maar één, technisch agendapunt. Te mager om een provincieraad voor samen te roepen", verklaart voorzitter Gilbert Van Baelen de uitzonderlijke afgelasting van de provincieraad van vanavond. "Hoe kan je zeggen dat de provincie belangrijk is en toch geen agendapunten hebben? Zo maken ze zichzelf overbodig", vindt N-VA.

De bevoegdheden van de provincies zijn aan banden gelegd, maar de discussie rond de afschaffing is allesbehalve geluwd. Niet verstandig, vindt Miet Vandersteegen (N-VA) het dan ook om deze maand de provincieraad te schrappen bij gebrek aan agendapunten. "Als je geen inhoudelijke punten aan de raad kan voorleggen, kan je je afvragen waarom de provincie nog bestaat. Zelf hebben we al herhaaldelijk gevraagd om meer inhoud te brengen, zoals SALK en de monitoring van de projecten. Maar dat gebeurt niet. Wij hadden het bijvoorbeeld graag eens gehad over het beleid en de manier waarop de provincie omgaat met de nieuwe bevoegdheden. Wij gaan dan ook zelf agendapunten indienen voor de volgende provincieraden." Provincieraadsvoorzitter Gilbert Van Baelen (Open Vld) verdedigt de beslissing: "Er was maar één agendapunt ingediend door de deputatie: een intern punt over het schrappen van 3 functies in ons organogram, directeuren die in december ontslagen zijn. Vond ik te mager. Het punt was ook niet hoogdringend en kan perfect behandeld worden in maart." Is er een minimaal aantal agendapunten? "Neen, mocht het een belangrijk item zijn geweest, over de toekomst van Limburg, zou ik zeker de raad hebben laten doorgaan. Maar dit vond ik niet kunnen. Als we toch vergaderd hadden, had de oppositie ongetwijfeld opgeworpen dat het onverantwoord was", zegt Van Baelen. Waarmee hij ook verwijst naar de 'budgettaire redenen' - 175 euro zitpenning en kilometervergoeding (maal 63 raadsleden) - voor de afgelasting. De N-VA-fractie: "Een drogreden. Wij hadden voorgesteld om commissievergaderingen te laten samenvallen, een jaarlijkse besparing van 126.000 euro. Dat is van tafel geveegd. Vandaag toont de overbodigheid van het provinciebestuur."

Eerste keer

Gedeputeerde Marc Vandeput (CD&V) zit al 13 jaar in de provincieraad en ook voor hem was het de eerste keer dat die geschrapt moest worden. "De agendapunten komen van de diensthoofden, wij keuren ze goed en agenderen ze op de provincieraad. De griffier heeft nog een extra mail gestuurd maar er is niets bijgekomen. Dus hebben we wijselijk beslist om de raad af te gelasten", zegt hij. Maar dat betekent volgens Vandeput en collega-gedeputeerde Jean-Paul Peuskens (sp.a) niet dat de provincie zichzelf onderuit haalt. "In november tijdens de beleidsverklaringen hebben we een hele maand vergaderd. Daarnaast heeft de deputatie meer bevoegdheden gekregen, we mogen zelf meer beslissingen nemen die niet meer voor de raad moeten komen. En een debat over SALK? Dat is er eind vorig jaar toch geweest." Gouverneur Herman Reynders hamert op de 'overgang' waarin de provincie zit: "In de toekomst gaan we vooral ten dienste van de gemeenten werken, hen helpen en bijstaan. Door die omvorming kan het zijn dat er nu uitzonderlijk geen agendapunten zijn, vorig jaar had je nog een overgangsjaar met persoongebonden dossiers. Maar dat doet niets af aan het belang van de provincie."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is