U bent hier
N-VA Limburg kiest voor constructieve oppositie
Hasselt – Sinds de publicatie van haar programmatekst voor de provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, werd al snel duidelijk dat N-VA Limburg een duurzaam en efficiënt plan heeft voor de provincie Limburg. Ondanks de verkiezingsoverwinning is N-VA Limburg genoodzaakt om deze plannen als oppositiepartij op een constructieve manier ter discussie te brengen in de provincieraad.
Miet Vandersteegen (Fractieleider N-VA) verduidelijkt: “In ons verkiezingsprogramma hebben we vooral de kaart getrokken van duurzaamheid en efficiëntie. In het licht van de Interne Staatshervorming van Minister Bourgeois moet ook de provincie Limburg focussen op de grondgebonden bevoegdheden. Bevoegdheden die efficiënter uitgeoefend kunnen worden door de gemeenten of Vlaanderen, moet het provinciale niveau kunnen loslaten. De rol van de provincie moet vooral coachend en ondersteunend zijn. Door de aangekondigde sluiting van Ford Genk en de moeilijke situatie bij de toeleveringsbedrijven staat onze provincie voor grote uitdagingen. Er moeten dus ook duidelijke prioriteiten gesteld worden op sociaal en economisch niveau.”
26% van de Limburgers
Meer dan 1/4de van de Limburgers heeft de N-VA na 14 oktober het vertrouwen gegeven om ook in de provincieraad de nodige verandering te realiseren. Ondanks een klinkende overwinning werd de partij naar de oppositiebanken verwezen. Ondanks dat zijn de 17 N-VA-fractieleden strijdlustig: “Wij zullen onze visie, bemerkingen en amendementen op de agendapunten tijdens de provincieraadszitting inbrengen, waarbij duurzaamheid, efficiëntie maar ook de resultaten van de interne staatshervorming als basisprincipes gelden. Laat het duidelijk zijn: wij staan klaar om mee te denken over de toekomst van onze provincie en dat zullen we duidelijk laten zien de volgende jaren”
De daad bij het woord voegen
De provincieraadsleden van de N-VA gaan alvast meteen aan de slag op de eerste provincieraad van 2013. Op de agenda staat immers de eerste begrotingswijziging van 2013 geagendeerd. Hoogst opmerkelijk. Reeds in november 2012 werd de begroting, zonder goedkeuring van de nieuwe meerderheid of oppositie, besproken en goedgekeurd. “Een
financiële erfenis”, aldus gedeputeerde Vandeput tijdens de installatievergadering van 3 december 2012. Op diezelfde installatievergadering werd tevens beloofd dat : “de nieuwe beleidsinzichten in de eerste budgetwijziging, die in maart of april volgend jaar aan de raad wordt voorgesteld, worden vertaald.” De N-VA-fractie neemt de woorden van gedeputeerde Vandeput serieus en zal enkel budgetwijzigingen goedkeuren als er beleidsbesprekingen werden gehouden met de nieuwe provincieraad. Om deze woorden kracht bij te zetten, diende de N-VA-fractie een voorstel in om de begrotingsopmaak en begrotingswijzigingen vanuit het standpunt van pro-actief schuldbeheer aan te vatten.
Uitgestoken hand geweigerd?
Ondanks de uitgestoken hand van de N-VA-fractie in de provincieraad viel het huidige provinciebestuur al snel terug in zijn oude gewoontes. “Bij de verdeling van de mandaten in de verschillende intercommunales en provinciale initiatieven werden we nauwelijks gehoord in de gesprekken. Zo werden de meeste mandaten op voorhand verdeeld onder de meerderheid”, aldus Miet Vandersteegen (Fractieleider N-VA). Als reactie diende de N-VA deze week een voordracht in om in alle intercommunales en provinciale initiatieven vakbekwame vertegenwoordigers van de 2de grootste partij van Limburg te hebben. Tijdens de commissievergadering stelde gedeputeerde Smeets echter het volgende: “het niet betrekken van de N-VA in de gesprekken is het spel van meerderheid en oppositie. De “nieuwelingen” (de N-VA-fractie) zullen dit nog wel leren als ze meer ervaring opdoen”. Kennelijk is het de traditionele partijen nog altijd te doen om de “postjes”.