U bent hier
N-VA Limburg wil meer transparantie en betrokkenheid
HASSELT – Bij de opening van de beleidsperiode werd opgeroepen om samen te werken aan de toekomst van Limburg. De N-VA-fractie stemde toe en verklaarde aan constructieve oppositie te doen. Zes maanden later vindt de deputatie samenwerking toch niet meer zo belangrijk. “Ter stemming op de provincieraad ligt een voorstel om heel wat taken van de provincieraad toe te kennen aan de deputatie. Daarnaast worden er ook weer mandaten verdeeld onder de traditionele partijen en wordt de democratie met de voeten getreden” aldus de N-VA-fractie.
Provincieraad niet meer nodig?
Ondanks dat de Interne Staatshervorming stelt dat de provincie afgeslankt moet worden, slaagt deze deputatie er toch in om een indrukwekkende lijst met bevoegdheden samen te stellen, die los van de provincieraad uitgevoerd kunnen worden. Die lijst met bevoegdheden ligt op woensdag ter stemming op de provincieraad. De deputatie baseert zich op een zeer brede interpretatie van provinciedecreet. “Als tweede grootste fractie in de provincieraad staan we er op dat, in tegenstelling tot de intenties van de deputatie, zoveel mogelijk beslissingen genomen worden door de provincieraad. Dat is immers echte democratie” benadrukt de N-VA-fractie. Door bevoegdheden te onttrekken van de provincieraad slaat de deputatie nogmaals de uitgestoken hand van de N-VA af. “Constructief meewerken aan een positief verhaal voor Limburg wordt op deze manier onmogelijk. Soms vraagt een mens zich af waarom er nog een provincieraad georganiseerd moet worden” stelt Miet Vandersteegen.
Provinciale ontwikkelingsmaatschappij
In zware economische tijden zou men toch denken dat helpende handen welkom zijn. Zo is de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) een van de belangrijkste deelgenootschappen waarbinnen er, over de partijgrenzen heen, gewerkt moet worden aan de economische groei van de provincie Limburg. Het spreekt voor zich dat elke partij hier de mensen met de meeste bestuurlijke en economische ervaring wil posteren. Tot grote verbazing van de N-VA-fractie was dit echter niet mogelijk.
“Bij de verdeling van de mandaten in de POM werd de provincie Limburg opeens onderverdeeld in verschillende regio’s. Elke mandataris moest uit een bepaalde regio (Noord - , Zuid -, Midden-, Oost- of West-Limburg) komen om zo een ‘optimale spreiding te bekomen’. De toekomstplannen van de gouverneur om Limburg als een stad verder uit te bouwen (cfr. Openingsrede van de Gouverneur), werden meteen doorprikt. Limburg werd wederom herleid tot een provincie bestaande uit baronieën en dorpen. De deputatie doet nog steeds waar ze zin in heeft” verduidelijkt Hugo Knevels.
Overschotjes
Alsof het nog niet erg genoeg was bleken de te verkrijgen postjes bij de meerderheidspartijen reeds in de ontwerpnota mooi verdeeld te zijn. Leuk verspreid over de zogezegde regio’s. Iedereen die een postje beloofd was, heeft het gekregen. Ook het Vlaams Belang, dat conform haar score op 14 oktober, recht had op 1 mandaat was ook reeds zeker dat ze hun gedoodverfde kandidaat uit het Maasland mochten afvaardigden. “Als puntje bij paaltje komt wordt de N-VA niet in de gesprekken betrokken en krijgt ze de overschotjes. Omdat wij ons been stijf wensten te houden en onze drie economisch sterkste kandidaten wilden afvaardigen, zijn de gesprekken op provinciaal niveau afgesprongen en zijn onze twee mandaten, die niet ingevuld waren conform de regio’s maar waar we wel recht op hadden naar aanleiding van de verkiezingsuitslag, verdeeld onder de meerderheidspartijen. Op het einde van de rit mogen we slechts één persoon afvaardigen in de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM)” zegt Miet Vandersteegen. Opmerkelijk: bij het reeds opgemaakte besluit voor de provinciale afvaardiging in de POM wordt opeens geen melding meer gemaakt van de regio’s waaruit de provincieraadsleden afkomstig moeten zijn.
Echte democratie
De N-VA-fractie vormt de tweede grootste fractie in de provincieraad en wil daarom dat alle mandaten in de deelgenootschappen democratisch en evenredig over de fracties verdeeld worden. “Het systeem D’hondt, dat tevens gebruikt wordt voor de zetelverdeling in de provincieraad, is een uitstekend instrument om voor de Limburgers een democratische vertegenwoordiging te verzekeren in de verschillende deelgenootschappen. Met de achterkamer – en de ons-kent-ons-politiek schiet Limburg niets op. Ook in de deelgenootschappen wil de N-VA constructief meewerken aan de toekomst van de provincie Limburg” besluit Miet Vandersteegen.