N-VA breekt binnen bij UHasselt

Op 12 oktober 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs

Universiteit Hasselt heeft voor het eerst een N-VA'er aan de top: Leo Delcroix (CD&V) is gisteravond opnieuw verkozen tot voorzitter van de Limburgse unief, maar sp.a'er Jo De Bruyne moet plaatsruimen voor Hendrik Verbrugge (N-VA). N-VA zou ook naar het voorzitterschap gehengeld hebben, maar uiteindelijk kwamen de partijen toch tot een compromis. “Als ze het in de schoot geworpen kregen, hadden ze niet neen gezegd. Maar zij zijn tevreden en wij zijn tevreden”, klonk voorzitter Delcroix achteraf.

 

Politiek Limburg heeft er de voorbije weken over overhandeld, de raad van bestuur van UHasselt heeft het gisteravond bekrachtigd: tot 2020 is Leo Delcroix (66) voorzitter van de unief, Hendrik Verbrugge (58) wordt vice-voorzitter. “Voor het eerst een topfunctie in het bestuur van de unief voor N-VA”, bevestigt Delcroix. “Maar daar hebben wij zelf mee voor gezorgd: het is goed dat de grootste partij op Vlaams en federaal niveau op deze manier 'geïncorporeerd' is in het bestuur van UHasselt.” Maar gingen de ambities niet richting zijn eigen stoel? “We zijn tot een akkoord gekomen. Ik heb gesproken met minister Steven Vandeput en partijvoorzitter Bart De Wever en ze zijn tevreden. En wij ook.” 

 

Oppositie

 

“Die onderhandelingen heb ik niet meegemaakt. Ik heb een telefoontje gekregen van Steven Vandeput of ik beschikbaar was voor de functie van ondervoorzitter en heb dat aanvaard. Want ik wil mijn positief steentje bijdragen aan de Limburgse universiteit”, reageert nieuwbakken ondervoorzitter Verbrugge, tot 2011 CD&V- burgemeester van Alken en sinds 2012 provincieraadslid voor N-VA. “Uiteraard ben ik ook vereerd, want we zijn tenslotte een oppositiepartij in Limburg. Dit zie ik als een opening tot een goede samenwerking, over de partijgrenzen heen. Zoals we een traditie in Limburg hebben. Ik word zeker geen ondervoorzitter om aan politiek te doen.” 

Betekent dat ook dat hij achter de plannen van rector Luc De Schepper staat om UHasselt onmiskenbaar op de kaart te zetten met 10 extra richtingen en een groei naar 10.000 studenten? “Ik ben overtuigd dat de unief één van de belangrijke motoren van deze provincie is. Sinds de sluiting van de mijnen hebben we alleen grijze materie als grondstof. UHasselt mag dan ook rekenen op mijn volledige loyaliteit. Maar persoonlijk voel ik ook wel iets voor synergieën, er zijn zeker mogelijkheden. Misschien dat ik daarin, als alumnus van KU Leuven, wel iets kan betekenen. Maar de komende tijd ga ik toch vooral goed luisteren en leren. Ik zat al wel in de raad van bestuur, maar de cockpit is een andere zaak.” 

 

Dokter

 

Of dat allemaal te combineren is: arts-specialist, provincieraadslid, ondervoorzitter UHasselt? “Ik denk het wel, ik probeer mij altijd goed te organiseren. En ik zit in een associatie met artsen.” Voor Leo Delcroix wordt het ambtstermijn nummer 2,5: in 2010 nam hij halverwege het parcours het roer over van Theo Kelchtermans. Hoe hij denkt over de groeiplannen? “Het wordt een moeilijke opdracht, maar moeilijk gaat ook. We moeten er vooral onze tijd voor nemen. Ik steun de rector voor 200 procent in het stappenplan dat hij uitgetekend heeft.”  S.pa'er Jo De Bruyne had er, na 8 jaar ondervoorzitterschap, nog een termijn willen bijdoen, maar moest de raad gisteren bedanken voor de voorbije jaren dienst. Het (onder-)voorzitterschap gaat onmiddellijk in.

CAROLINE VANDENRYT ■ Het Belang van Limburg 12/10/2016

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is