Provinciale begroting leest als blunderboek

Op 21 februari 2013

"Een blunderboek", zo noemt oppositiepartij N-VA de doorlichting die het Rekenhof maakte van de provinciale rekening van 2011. "Een amateuristische begroting waarbij we plaatsvervangende schaamte voelen voor de gedeputeerde die dit moet verdedigen", aldus fractieleidster Miet Vandersteegen en op een persconferentie nét voor de provincieraad.

Van het beloofde vuurwerk tijdens de provincieraad kwam echter weinig in huis. Daarvoor was de discussie net iets te technisch. N-VA zag in het verslag van het Rekenhof een aantal 'onfatsoenlijkheden', zaken waarmee je als provincie niet naar buiten kan treden als je als ondersteuner van gemeentebesturen wil optreden, aldsu fractieleidster Miet Vandersteegen. "De provincie overschat haar inkomsten en uitgaven. Dat wil zeggen dat er veel te veel wordt gebudgetteerd en er ook inkomsten worden geïnd om die uitgaven te doen. Zo was er in 2011 zo'n 180 miljoen euro begroot aan de uitgavekant maar werd 33,7 miljoen daarvan nooit uitgegeven. Anderzijds werden er 6 miljoen meer inkomsten ontvangen dan geraamd. Dat is alles samen een overschot van meer dan 43 miljoen euro. Dat kan je toch niet verantwoorden op een moment dat veel gemeenten elke eurocent twee keer moeten omdraaien", zegt Vandersteegen, die zelf ook OCMW-ontvanger is in Maaseik.

Geen jaarrekeningen

"Dat is op zich al amateuristisch, maar daarnaast zien we in het verslag van het Rekenhof ook dat verschillende rekeningen gewoonweg niet zijn ingediend. Zo is er sinds 2009 geen enkele jaarrekening ingediend van de IVA's, de interne verzelfstandigde agentschappen (zoals de veiligheidschool PLOT of het provinciaal onderwijs, nvdr)

Ondanks de zware kritiek van N-VA kwam het niet tot een explosieve discussie in de provincieraad, die nét na de persconferentie plaatsvond. Gedeputeerde van Financiën Frank Smeets (CD&V) vond de term 'blunderboek' dan ook fors overdreven. "Van het zogenaamde overschot van 37 miljoen aan uitgaven hadden we eigenlijk al 22 miljoen uitgegeven, alleen waren de rekeningen nog niet binnen in 2011 en konden we dus niet betalen. Die betaling is in 2012 gebeurd." 

Toch gaf Smeets toe dat er weldgelijk fouten gebeuren. "Dat kan ook niet anders, als je weet dat we 30.000 verrichtingen per jaar uitvoeren. Zo weet ik dat de verkoop van het provinciaal medisch centrum niet meteen geboekt is na de verkoop. Dat had inderdaad moeten gebeuren. Daarvoor verontschuldig ik mij. En daarnaast sla ik ook mea culpa in de zak van de IVA's. Die jaarrekeningen moeten inderdaad sneller worden ingediend", aldus Smeets. 

Timmie Van Diepen, Het Belang Van Limburg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is