Uitbreiding Essers brengt gedeputeerde Ludwig Vandenhove in de problemen

Op 22 oktober 2015

De omstreden uitbreiding van het Genkse transportbedrijf Essers veroorzaakte gisteravond ophef in de provincieraad. Het dossier werd voor de zomer al unaniem goedgekeurd door de provincieraad, maar sp.a-gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove maakte begin deze maand op zijn site bekend dat hij eigenlijk vierkant tegen is. Dat leverde gisteravond vervelende vragen op over de eensgezindheid binnen de deputatie.

Pijnlijk moment gisteravond in de provincieraad. N-VA begon zijn interpellatie met een fragment van TVL waarin de website van Vandenhove werd geciteerd, waarop hij zwaar uithaalde naar de uitbreiding van Essers. Terwijl de hele deputatie naar het scherm staarde, bleef Vandenhove zelf onverstoorbaar dossiers ondertekenen.

De hele provincieraad, op uitzondering van twee groene onthoudingen, keurde voor de zomer al het dossier Essers goed. Maar begin deze maand kantte gedeputeerde Vandenhove zich op zijn website plots tegen de uitbreiding van Essers.
 

Haar in de boter
 

N-VA-fractieleider Hendrik Verbrugge, die al van bij het eerste punt van de agenda een apart standpunt had geëist van Vandenhove, was hard voor de gedeputeerde. "Er is een tijd geweest dat je je mond hield als je niet akkoord ging met een dossier. Ofwel moet u opstappen."

Ook Vlaams Belang ziet problemen binnen de deputatie. "Er zit een haar in de boter", aldus Jos Robben. "Bovendien haalt u op uw website zwaar uit naar coalitiepartners CD&V en Open Vld. Waarom kwam u tijdens de zitting van juni, toen het dossier werd goedgekeurd, niet uit voor uw mening?"

Vandenhove weigerde inhoudelijk commentaar te geven. "U hebt gezien hoe ik in juni gestemd hebt en u hebt mijn website gelezen. Daar laat ik het bij. Ik moet enkel verantwoording afleggen aan mijn kiezers."
 

Proces
 

Voor de oppositie was dat onvoldoende. Verbrugge richtte daarop zijn pijlen op eerste gedeputeerde Marc Vandeput (CD&V). "Ik wil weten of een gedeputeerde namens de hele deputatie spreekt of niet." 
Vandeput gaf toe dat de uitspraken van Vandenhove deining hebben veroorzaakt. "Wij hebben daar onder elkaar over gesproken, maar ik denk niet dat in dit politieke forum het proces van de ene of de andere moet worden gemaakt." Maar de oppositie bleef doorgaan. "U hebt de ploeg niet meer in de hand", reageerde Verbrugge.

 

TIMMIE VAN DIEPEN ■ Het Belang van Limburg 22/10/2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is