Verkoop begijnhofhuisjes ligt in politiek Limburg delicaat

Op 17 september 2016

Hasselt N-VA Limburg wil dat de provincieraad het omstreden voorstel over de verkoop van de Hasseltse begijnhofhuisjes uitstelt. “Tot er een duidelijke visie is”, zegt Bert Lambrechts. “Die visie is er”, zegt gedeputeerde Igor Philtjens.

“Mijn telefoon heeft roodgloeiend gestaan na de berichtgeving in de krant”, zegt Bert Lambrechts, Hasselts provincieraadslid voor de N-VA. “We willen nu meer dan amenderen, we willen dit agendapunt uitstellen. Tot er een duidelijke visie is. Zoiets waardevol mag je niet te grabbel gooien zonder te weten wat je ermee wil doen.” 

Igor Philtjens, verantwoordelijke gedeputeerde (Open VLD), verdedigt zijn punt: “Er is juist wel een visie. Ik wil de markt bevragen over de totaliteit. Misschien worden we aangenaam verrast. Dit is al eerder doorgesproken met gouverneur en voormalige burgemeester. Nog eens, het respect voor de site staat voorop. Als we uit de private sector geen plan binnenkrijgen met een meerwaarde, dan verkopen we niet.” 

“Ik viel van mijn stoel”

Frieda Brepoels, mede-oprichter van de N-VA, burgemeester van Bilzen, gewezen gemeenteraadslid in Hasselt en gewezen cultuurgedeputeerde: “Ik viel van mijn stoel toen ik het las. Het gaat er bij mij niet in dat als Limburg eindelijk een volwaardig kunstencentrum kan krijgen er meteen ook patrimonium onttrokken wordt. Het begijnhof heeft een unieke waarde die niet in geld uit te drukken is. Als je dit verkoopt, ben je het kwijt en krijg je het nooit meer terug. Dit verkopen doe je toch niet voor de opbrengst? Renovatie moet toch bespreekbaar zijn binnen de regering. Ik heb Geert Bourgeois intussen al ingelicht. Misschien ben ik emotioneel, maar erfgoed is ook iets wat een mens voelt. Het begijnhof van Hasselt is van iedereen. Daarin treed ik Armand Schreurs bij. Ik begrijp niet dat de stad Hasselt zoiets zomaar laat passeren.” 

Sp.a-Hasselt werd via voorzitter Beenders om een reactie gevraagd. Het was Karolien Mondelaers, waarnemend burgemeester (CD&V) die uiteindelijk reageerde: “De openbaarheid van het park is essentieel. Tegelijk vindt de stad bijkomende doorsteken belangrijk. We zijn niet tegen privé-initiatief zolang dat gebeurt met respect voor erfgoed en cultuur.”


JAN BEX ■ Het Belang van Limburg 17/09/2016

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is