Verkoop huisjes begijnhof goedgekeurd

Op 22 september 2016

De provincieraad heeft gisteravond de verkoop van 13 huisjes en het poortgebouw op het Hasseltse begijnhof goedgekeurd. De stemming over de privatisering verliep meerderheid (CD&V, sp.a en Open Vld) tegen minderheid (N-VA en VB). De verkoop moet minstens 1,5 miljoen euro opleveren.

 

Bert Lambrechts, N-VA'er én Hasselaar, opende het debat: “Ik begrijp niet dat u dit te grabbel gooit zonder visie. U wil de markt bevragen over de totaliteit en dan hoopt u dat u verrast wordt door een goed voorstel. Dat is geen visie. Tenzij u wel een heeft, maar die nog niet opportuun vindt om te delen. Daarnaast lees ik veel tegenstrijdigheden. Erfgoed hecht veel waarde aan de beslotenheid van het Hasseltse begijnhof. U spreekt over mogelijk bijkomende doorgangen. Verwarrend. Zou u beter niet een en ander op voorhand duidelijk definiëren? Met de opbrengst zou u binnentuin en ruïne op een niveau brengen dat de Hasselaar verdient. Volgens mij moet daar niet veel aan gebeuren, want anders is het begijnhof om zeep. U knipt bovendien de vleugels door van Z33 nog voor de uitbreidingswerken beginnen. Kan u geen cultuurwaarborg eisen? Daarom vraagt N-VA deze beslissing uit te stellen en eerst na te denken voor u overgaat tot een zotte verkoop.” 

 

“U laat schatten op 1,5 miljoen. Minnetjes, vind ik. Een makelaar in de krant zegt dat het minstens 2 miljoen waard is”, sneerde Rik Beckers (VB) “En hoe ziet u een besloten park te combineren met eventuele horeca? 

 

“Prachtige tuin voor Z33”

 

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Ik kan enkel zeggen dat die schatting van de Vlaamse overheid komt. En dat het de minimumwaarde is. En we hebben wél een visie. Z33 krijgt eindelijk een echte voordeur met de nieuwbouw. De rest van de site wil ik ook naar een hoger niveau. Met als enig uitgangspunt: het erfgoed moet er beter van worden. Een mooi park, geen kiezels, en meerwaarde toevoegen aan de gebombardeerde begijnhofkerk. Als er doorgangen komen, zullen die fragiel zijn. Dus geen auto's. Die beslotenheid moet gegarandeerd blijven. Drie jaar heb ik aan dit plan gewerkt omdat ik met alle partners aan tafel heb gezeten. Uzelf (richt zich tot raadslid Lambrechts, red.) heeft in 2014 mij attent gemaakt op het feit dat er drugresten gevonden werden. Stellen dat er geen visie is, is beledigend. De visie is dat we het historische trefpunt van de stad willen opwaarderen waarbij de stad vraagt om doorgangen te creëren. Aan de Badderijstraat, maar ook via de Demer, die men weer wil openleggen. Z33 krijgt er een prachtige tuin bij. Dat is de visie.”

JAN BEX ■ Het Belang van Limburg 22/09/2016

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is