Huub Broers wordt voorzitter provincieraad

Op 16 november 2018

N-VA draagt Bert Lambrechts voor als gedeputeerde en Huub Broers als voorzitter van de provincieraad. Dat heeft het kiesbureau van N-VA gisteravond beslist en is op de ledenvergadering bevestigd. Dé verrassing is de kandidatuur van Broers. “Een mooie afronding van mijn politieke carrière in mijn geliefde provincie”, aldus Broers die nog tot 2021 burgemeester van Voeren blijft. Hij gaat voor de volle zes jaar als voorzitter van de provincieraad.

 

Zoals bekend, zal de nieuwe, afgeslankte provincieraad vanaf december bestuurd worden door een meerderheid van CD&V (10 zetels), N-VA (7) en Open Vld (4). CD&V levert twee gedeputeerden: Inge Moors en Tom Vandeput. Bij Open Vld blijft Igor Philtjens op post. N-VA levert Bert Lambrechts als gedeputeerde en Huub Broers als voorzitter van de provincieraad.

Afschaffen

Algemeen werd verwacht dat huidig fractieleider Hendrik Verbrugge de nieuwe voorzitter zou worden, maar hij bedankt voor die job en trekt zich terug uit de actieve politiek. “Ik heb me tijdens de verkiezingscampagne geprofileerd met de boodschap dat het provinciebestuur best wordt afgeschaft. Je wordt geen voorzitter van een orgaan dat je wil afschaffen. Dat is niet geloofwaardig. Daarom blijf ik consequent en ga ik niet zetelen in de nieuwe provincieraad. Ik ga stoppen met mijn politieke activiteiten en ga me nog meer toeleggen op mijn bestuursambt bij de Universiteit Hasselt. Samen met mijn job als geneesheer-nierspecialist is dat meer dan genoeg voor een 60-jarige”, lacht Verbrugge.

West-Vlaming Hendrik Verbrugge zette zijn eerste politieke stappen in Alken waar hij in '94 lokaal CD&V-voorzitter werd, later ook schepen en van 2001 tot 2011 burgemeester. Op 1 april 2011 stapte hij uit de politiek, maar op vraag van Huub Broers stelde Verbrugge zich bij de provincieraadsverkiezingen van 2012 kandidaat bij N-VA. Hij schopte het tot fractievoorzitter. Bij de jongste verkiezingen raakte Verbrugge niet rechtstreeks verkozen, maar zou hij als opvolger van Zuhal Demir kunnen zetelen. Uiteindelijk laat hij die eer aan zijn 'soulmate' Huub Broers.

Uitdaging

Huub Broers (67) reageerde gisteravond verheugd op zijn voordracht. Hij kondigde onlangs nog aan dat hij op 31 januari 2021 zal stoppen als burgemeester. “Ik had dat al beslist en pas daarna kreeg ik dit aanbod. Ik vind deze nieuwe uitdaging een mooie afronding van mijn politieke carrière in mijn Limburg”, aldus de voorzitter in spe. Broers zetelt sinds 1983 in de gemeenteraad van Voeren en is sinds 2001 burgemeester voor Voerbelangen. In de jaren '80 was hij al eens provincieraadslid voor CD&V en net als Verbrugge koos hij in 2010 voor kartelpartner N-VA. Van 2010 tot 2014 was hij gecoöpteerd senator. Hij is ook voorzitter van de Vlaamse Landmaatschappij.

Consequent

Of Broers het niet moeilijk vindt voorzitter te worden van de provincieraad nu N-VA zinnens is de provinciebesturen af te schaffen? “Ik kom niet in de Vlaamse regering en dat zal ook nooit gebeuren (lacht).” “We weten nu perfect wat onze taken zijn als provinciebestuur - grondgebonden zaken, toerisme en onderwijs - en dan moet je die taken als provincieraadslid, gedeputeerde of voorzitter goed doen. Wat erna gebeurt? Ik kan ook niet in een glazen bol kijken. Maar Limburg zal blijven bestaan. We zullen altijd een niveau moeten hebben dat zo dicht mogelijk bij de gemeenten staat, maar dat zal een andere invulling worden. In mijn fantasie is dat een gouverneur met rond zich een tiental wijzen voor elke regio. Over de toekomst moeten we nog nadenken, maar nu zullen we consequent onze taken uitvoeren.”

Stemmenkampioen

Dat Bert Lambrechts de gedeputeerde van N-VA zou worden, stond in de sterren geschreven. Lambrechts behaalde bij de verkiezingen immers meer dan 13.000 voorkeurstemmen en was daarmee bij N-VA de stemmenkampioen op de Limburgse provincielijsten. Lambrechts is zelfstandig ondernemer, hij runt een evenementenbureau, en zetelt sinds zes jaar in de gemeenteraad van Hasselt en in de provincieraad. De laatste vier jaar was hij persoonlijk assistent van defensieminister Steven Vandeput. Hij profileerde zich in de provincieraad onder meer in het dossier van het Hasseltse Begijnhof. In de nieuwe deputatie krijgt Lambrechts de bevoegdheden Milieu, Mobiliteit, Onderwijs en Veiligheid. Met de aanduiding van Lambrechts als gedeputeerde en Broers als kandidaat-voorzitter is het plaatje voor het nieuwe provinciebestuur rond. Op maandag 3 december wordt de provincieraad geïnstalleerd.

 

Guy THUWIS ■ Het Belang van Limburg 16/11/2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is