Kuttekoven ongerust over plannen met het fruitspoor

Op 23 november 2017

 

Sommige inwoners van Kuttekoven zijn ongerust over de plannen van de provincie met het fruitspoor. Aanleiding is een visualisatie van het project waarop het dorpsbeeld door elkaar geschud lijkt.

 

Kuttekoven is nog niet bekomen van de koe aan het kruis of er dreigt al nieuw onheil voor de Borgloonse deelgemeente. De provincieraad zette gisteren het licht op groen voor de aankoop van de 30 km spoorzate tussen Tongeren en Sint-Truiden. De provincie betaalt hiervoor 1,8 miljoen aan de NMBS en wil er een strategisch project voor Haspengouw uitbouwen. Het fruitspoor moet een belevingsroute worden.

De eerste beelden zaaien echter al dadelijk onrust in Kuttekoven. “De mensen zijn er ongerust over de sfeerbeelden waarop de bomen in hun dorp gekapt zijn, er inkijk is in de woningen en er zelfs een crèmerie in een privéwoning komt”, aldus Walter Bollen (N-VA). “Ze vragen zich af wat er met hun dorpje gaat gebeuren. We moeten opletten met dergelijke sfeerbeelden dat we niet te fel vooruitlopen op de zaken.” Zijn partijgenoot Hendrik Verbrugge vermoedt zelfs dat de privacy geschonden is door dergelijke 'foto's'.

Gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Inge Moors (CD&V) is zich bewust van het probleem. “Ik ben ook benaderd door inwoners van Kuttekoven en heb een afspraak met de buurtbewoners. Spijtig dat deze zaak zo wordt opgeklopt.”

Loon burgemeester en provincieraadslid Danny Deneuker (sp.a) trachtte de gemoederen te bedaren door te stellen dat het nooit zover zou komen. Zowel de huizen, spoorwegbrug als dreef zijn namelijk een beschermd dorpsgezicht.

Guy THUWIS ■ Het Belang van Limburg 24/11/2017

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is