N-VA wil verder met vijf deputés

Op 13 februari 2018, over deze onderwerpen: provincieraad, Afslanking provincies

Erik Gerits verlaat eind mei de Limburgse deputatie nu hij algemeen directeur wordt van Racing Genk. Wie hem in de laatste vier maanden zal opvolgen als gedeputeerde en wie de nieuwe lijsttrekker wordt voor district Hasselt, daarover zit CD&V eind volgende week een eerste keer samen. Na een rondje telefoneren zijn de grootste kanshebbers volgens ons respectievelijk Mieke Ramaekers uit Maasmechelen en Tom Vandeput uit Hasselt.


Twee weken geleden werd gedeputeerde Erik Gerits door het Limburgse CD&V-bestuur aangeduid als provinciaal lijsttrekker voor het district Hasselt. Maar Gerits stapt nu dus over van het provinciehuis in Hasselt naar de Luminus Arena in Genk. De zoektocht naar een nieuwe lijsttrekker is open, en ook de opvolging als gedeputeerde staat op de agenda. “Hij is nog niet meteen weg, we moeten ons dus niet laten opjagen”, zegt Steven Matheï, voorzitter van CD&V Limburg. “De opvolging zal eerst worden besproken met onze fractie in de provincieraad. De komende weken zullen we in het regiobestuur van het district Hasselt de vraag stellen wie zij als kandidaat lijsttrekker voor de provincieraadsverkiezingen vanuit de afdelingen naar voren willen schuiven, die voordracht moet daarna bekrachtigd worden door het provinciaal bestuur.”

Homans

Het provinciedecreet is duidelijk over de opvolging. Zomaar wat bevoegdheden verschuiven en herverdelen kan strikt genomen niet. Het decreet schrijft voor dat de deputatie van de provincieraad bestaat uit zes leden. Na de provincieraadsverkiezingen in oktober mogen er nog vier gedeputeerden zijn. Oppositiepartij N-VA roept daarom op om gedeputeerde Gerits niet meer te vervangen. “Wij hopen dat CD&V zich niet gaat verschuilen achter het decreet. Sinds 1 januari heeft de provincie geen persoonsgebonden bevoegdheden meer. Het zou de deputatie sieren om de bevoegdheden te verdelen onder de anderen en de laatste maanden voor de verkiezingen verder te gaan met vijf gedeputeerden. Dat zou een mooie besparing zijn”, stelt Hendrik Verbrugge, N-VA-fractieleider en lijsttrekker in het district Tongeren. “Uiteraard is dit een piste die bij ons op tafel ligt”, reageert Matheï. “Maar als de deputatie niet geldig is samengesteld, vormt dit een risico voor de beslissingen die ze neemt en kan ze door de Vlaamse overheid op de vingers getikt worden. Daarom zullen we de vraag eerst voorleggen aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Zij beslist. Als blijkt dat we ons aan het decreet van zes gedeputeerden moeten houden, dan gaan we op zoek naar een vervanger.” Dat N-VA de knuppel in het hoenderhok gooit heeft vooral te maken met de uittredingsvergoeding van de mogelijke opvolger. “Het gaat hier nog altijd over belastinggeld”, zegt Verbrugge. Navraag bij de Universiteit Hasselt leert dat gedeputeerde Erik Gerits geen uittredingsvergoeding krijgt omdat hij zelf ontslag neemt. Zijn mogelijke opvolger heeft daar wel recht op.

Ervaring

Volgende vraag is wat dan de strategie zal zijn. Kiezen voor een opvolger uit district Hasselt die ook de lijst kan trekken? Strategisch het beste, maar al horen we ook geluiden dat die twee niet noodzakelijk gekoppeld zijn. Veel kansen om je te profileren zijn er niet, met een zomervakantie en de maand september die vooral in het teken van de verkiezingen zal staan. Vraag is ook of iemand zijn huidige job vier maanden on hold wil zetten, met het risico dat er na de verkiezingen geen mandaat meer is. En of er tussen de 16 provincieraadsleden een kandidaat zit die genoeg voorkeurstemmen haalt en een jong profiel heeft. De opvolging van Marc Vandeput door Erik Gerits tijdens de afgelopen legislatuur, geeft aan dat de partij op dat vlak wil verjongen. Wat wordt het dan wel? Een ervaren opvolger en een nieuwe jonge lijsttrekker? Als we naar de 16 CD&V provincieraadsleden kijken die in aanmerking komen, dan springen twee namen in het oog. Die van oud-gedeputeerden Marc Vandeput en Mieke Ramaekers. Beiden kennen ze het huis, en beiden zitten ze voor CD&V in de commissie Economie. Maar Vandeput staat dicht tegen zijn pensioen, dus CD&V zou wel eens richting Ramaekers kunnen kijken, die eind vorig jaar haar schepenambt in Maasmechelen inruilde voor dat van gemeenteraadslid.

Lijsttrekker

Het district Hasselt omvat de steden Beringen, Hasselt, Genk en Sint-Truiden. Wie is sterk genoeg om zich in deze belangrijke regio te profileren? Meest geciteerde naam is die van Tom Vandeput, zoon van Marc Vandeput en eerste schepen in Hasselt met onder andere de bevoegdheden Economie en Ruimtelijke Ordening. Die heeft CD&V vandaag ook in de portefeuille in de huidige deputatie. “Ik kan daar niets zinnig over zeggen”, reageert Tom Vandeput. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen sta ik op de tweede plaats na burgemeester Nadja Vananroye. Samen met haar wil ik werk maken van ons project in Hasselt.” Vandeput is 34, niet te jong om al gedeputeerde te worden? Ligt de ambitie niet eerst op een ander niveau? “Dat kan, maar zoals gezegd, kan ik hierover vandaag niets zeggen, er is in onze partij nog niet over gesproken. En tot zolang wil ik me daarover ook niet uitspreken.”

Miranda GIJSEN ■ Het Belang van Limburg 13/02/2018

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is