Vakantiepark Goolderheide stap dichter bij uitbreiding

Op 22 juni 2017

 

Vakantiepark Goolderheide in Bocholt is op de provincieraad een stap dichter bij een flinke uitbreiding geraakt. Negen hectare extra kan Goolderheide wellicht straks toevoegen aan de huidige oppervlakte. “Daar wil de zaakvoerder een motel, 200 bungalows en een zwembadencomplex uitbouwen”, legt gedeputeerde Inge Moors (CD&V) uit.

De uitbreiding is volgens Moors nodig om de economische rendabiliteit van het park te garanderen. “Om de wijzigingen in gronden te compenseren, zetten we aan de andere zijde van Goolderheide een stuk bestaand recreatiegebied om naar bos- en landbouwgebied. Met deze voorlopige vaststellingen zijn we ook een stuk dichter bij de SALK-doelstellingen gekomen. Daarin geldt Goolderheide als een belangrijke toeristische speler in Noord-Limburg, die voor bijkomende jobs in de regio kan zorgen”, zegt de gedeputeerde.

 

Fruitspoor

De provincie wil ook de gronden van het bekende 'Fruitspoor', dat Sint-Truiden met Tongeren verbindt, kopen, mocht de NMBS tot een verkoop willen overgaan. Gedeputeerde Moors vroeg en kreeg een mandaat om dat te doen. “Op die manier kunnen we bijvoorbeeld een fietsroute uitwerken, maar krijgen ook de aangrenzende gemeenten bijkomende economische kansen.”

Volgens gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) is intussen 38 miljoen van de 50 voorziene miljoenen SALK-middelen toegewezen. “Er is al 15 miljoen uitgekeerd. De kredieten hebben een bestemming en de projecten komen op kruissnelheid.” Ook al zag de oppositie, via onder meer Hendrik Verbrugge (N-VA), het helemaal anders.

 

Bedrijventerrein Hoeselt

Een van de projecten in de SALK-plannen is de forse uitbreiding van het bedrijventerrein langs de E313 in Hoeselt. Binnenkort start het openbaar onderzoek naar de uitbreiding met 24 hectare van het huidige terrein van 35 hectare. “Daarvoor gaan we samen met de gemeente Hoeselt in zee, die hier een kmo-zone voorziet”, zegt Inge Moors. “We gaan hier ongeveer half-half in mee.”

 

Provinciaal GAS-ambtenaar

Provincieraadslid en burgemeester van Beringen Maurice Webers (sp.a) wil dat de provincie bijspringt voor gemeenten die zelf nog geen GAS-ambtenaar hebben. “Om dit GAS-verhaal op korte termijn echt operationeel te kunnen maken, moet er een werkbare structuur met de aanstelling van een sanctionerend ambtenaar uitgewerkt worden. Hierbij vragen we de provincie om de steden en gemeenten te ondersteunen en om een provinciaal initiatief te nemen. Vandaag stellen we vast dat de sanctionerende ambtenaar de secretaris of een gemeentelijke ambtenaar is, die deze opdracht vaak bijkomend moet uitvoeren. Voor deze personen zou een provinciaal initiatief zeker en vast een meerwaarde betekenen. Dan kunnen ze de eigen kerntaken weer ten volle uitvoeren. Voor steden en gemeenten die nog niet zo ver staan in het GAS-verhaal, kan een provinciaal initiatief ook de invoering bespoedigen.”

“We zijn het voorstel genegen, ondanks dat de provincie dit eerder al heeft afgewezen. Maar in andere provincies bestaat het wel”, reageert gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a). “We nemen het mee naar de begrotingsbesprekingen 2018 en we gaan tegelijk ook de gemeenten bevragen over hoe hun situatie is.”

Dirk JACOBS ■ Het Belang van Limburg 19/10/2017

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is