Persbericht: Limburg verkleint kloof in werkloosheidsgraad met Vlaanderen tot 0,14%

Op 6 april 2017, over deze onderwerpen: Economie, Economie en ondernemen, Ondernemerschap

De kloof in de werkloosheidsgraad tussen de provincie Limburg en Vlaanderen was einde maart 2017 met 0,14% ongezien klein. Dat blijkt uit de recentste arbeidsmarktcijfers van VDAB. Meer nog, de kloof in werkloosheidsgraad tussen Vlaanderen en Limburg ligt 73% lager dan in de periode van de aankondiging van de sluiting van Ford Genk en haar toeleveranciers.

Terwijl de werkloosheidsgraad in de provincie Limburg na de sluiting van Ford Genk en haar toeleveranciers in januari 2015 nog 9,07% bedroeg (in Vlaanderen 8,05%), bedroeg de werkloosheidsgraad eind maart 2017 7,23% (in Vlaanderen 7,09%). Dat is met 0,14% ongezien laag.

Bij de recentste SALK-rapportage in december 2016 was de kloof nog 0,28. De kloof is sinds januari 2000 niet lager geweest dan 0,27 (in de periode vlak voor Ford Genk effectief de deuren sloot). De kloof was het grootste in oktober 2004 met 2,35%, in de periode die volgde op de sluiting van Philips in Hasselt.

POSITIEVE KENTERING OP DE ARBEIDSMARKT

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters:
“In vergelijking met het moment dat Ford Genk definitief de deuren sloot in januari 2015 is de kloof met een afname van 86% zeer sterk verkleind. Dit wijst op een positieve kentering op de Limburgse arbeidsmarkt. Te vroeg victorie kraaien is nergens voor nodig, maar een verschil van slechts 0,14% is een ongezien en bijzonder goed resultaat.”

VOLHARDEN IN AMBITIE EN ONDERNEMERSCHAP

Minister-president Geert Bourgeois is als voorzitter van de SALK Taskforce bijzonder tevreden met het resultaat:
“De inhaalbeweging van de Limburgers is al geruime tijd bezig. Uiteraard is er nog werk aan de winkel, we mogen niet op onze lauweren rusten. Ik roep daarom de Limburgers op om te volharden in het bewijzen van hun ambitie en ondernemerschap. Wij zullen vanuit de Vlaamse regering werk blijven maken van onze engagementen ten bate van private jobcreatie in Limburg.”

Grafiek kloof werkloosheidsgraad Limburg - Vlaanderen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is