Toch wrevel binnen unanieme provincieraad

Op 16 maart 2017

Unaniem heeft de provincieraad de verkoopprocedure van het begijnhof stopgezet. De raad heeft nu de deputatie gemandateerd om samen met de stad en de universiteit de herbestemming en opwaardering van de site opnieuw te definiëren. Eensgezindheid dus, al was er wrevel in de raad over perslekken.

 

“Eind goed al goed. We zullen meestemmen. Maar ik had liever gezien dat de raad eerst wordt ingelicht in plaats van alles te moeten vernemen via de pers”, zei Rik Beckers (VB) over een nog inderhaast toegevoegd agendapunt van de provincieraad. Na wat al politiek beklonken was binnen de deputatie, en ook doorgesproken met de stad Hasselt en de Universiteit Hasselt, moest nu het politieke forum, dat de hele verkoopprocedure formeel opstartte, die nu ook weer stopzetten. Ook de N-VA-fractie, die gaandeweg meer kritisch werd tegenover een verkoop, zei bij monde van Bert Lambrechts: “Beter laat dan nooit.” 

Wie lekte? 

Gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld): “Hoe de dingen in de krant komen, heb ik niet altijd in de hand. Nu is het ook aan jullie om met de stad en de universiteit te praten om dat erfgoed te behouden en een goede herbestemming te vinden voor de huisjes. Z33 krijgt immers een nieuwbouw. Tegelijk willen we de tuin opwaarderen en die dan presenteren aan de stad. Dat de universiteit de bedoeling heeft er haar departement Architectuur in onder te brengen, lijkt me een zeer goeie match. Nu nog een goede projectdefinitie formuleren en die vorm geven via de Vlaamse Bouwmeester. Daartegenover moet wel een stappenplan en een financieel plan staan van de partners. LRM zat voorbije week ook bij het overleg en heeft laten weten dat ze graag willen meehelpen.'” 

Hendrik Verbrugge (N-VA): “Toch ben ik als raadslid op mijn teen getrapt. U bent wél verantwoordelijk voor die lekken. En als u het niet was, dan toch iemand van uw kabinet.” Igor Philtjens: “Oneerbiedig dat u mijn kabinet nu beschuldigt. Ik heb nooit iemand verplicht lekken te organiseren. Dit gaat over inhoud. We hebben hierin samen gecommuniceerd met de stad en de universiteit.” Verbrugge: “Kom, niet rond de pot draaien, er is wel gelekt.” Philtjens: “Als u gezegd zou hebben dat er gelekt is vanuit dit huis, dan zou ik niets gezegd hebben. Maar u heeft mijn kabinet beschuldigd.” Verbrugge gooide de handdoek: “Het verleden is nu geklasseerd, maar ik hoop wel dat de provincieraad voortaan als eerste wordt ingelicht.” 

Oudercontacten 

Dan vroeg VB-fractieleider Wim De Meester zich nog af of er in de provinciale schoolinstellingen ook klachten zijn over te weinig betrokkenheid van ouders met een migratieachtergrond. “Nee”, antwoordde gedeputeerde Peuskens. “In het algemeen wordt er een positieve ouderparticipatie ervaren, ongeacht afkomst. Het staat ook in het schoolreglement. Alle ouders moeten zich bij de inschrijving engageren voor de oudercontacten. Zo overhandigt het PTS in Maasmechelen bijvoorbeeld de trimesterraporten alleen tijdens een oudercontact.” 

Jan BEX ■ Het Belang van Limburg 16/03/2017

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is